Fitch v obavě z odchodu z eurozóny snížila rating Řecka na CCC

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 17. května (ČTK) - Mezinárodní agentura Fitch dnes snížila své hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka z dosavadního stupně B- na CCC. Poukázala na zvýšené riziko odchodu země z eurozóny po nových volbách. Fitch tak nyní hodnotí schopnost a ochotu Řecka splácet dluhy na stejném stupni jako konkurenční agentura Standard & Poor´s a stále ještě výše než další agentura Moody´s.

Snížením svého ratingu agentura reaguje na to, že ve volbách z 6. května si výrazně posílily pozice strany vystupující proti náročným podmínkám úvěrové dohody s mezinárodními věřiteli. Po volbách nebyly politické strany schopny vytvořit vládu, a tento týden tak byly vypsány nové volby na 17. června.

"Pokud z nových voleb nevzejde mandát pro novou vládu, která bude pokračovat v úsporných opatřeních, stane se odchod Řecka z měnové unie pravděpodobným," konstatovala Fitch. "Jeho důsledkem bude zřejmě vyhlášení platební neschopnosti na soukromé i mezistátní závazky v eurech, i přes zmírnění zátěže dluhu po jeho březnové restrukturalizaci," dodala agentura.

Standard & Poor's před týdnem varovala Řecko, že jeho už tak nízký rating může snížit ještě víc, třebaže v novém ratingovém zhodnocení země po březnové výměně dluhopisů mu udělila stabilní výhled. K další degradaci ratingových známek by agentura sáhla v případě, že Řecko vinou chaotického vývoje na své politické scéně ztratí příslib finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu nebo partnerů v eurozóně. Agentura Moody's hodnotí Řecko známkou C.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK