Pro lídry čtyř zemí EU jsou důležité růst i fiskální disciplina

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Řím/Londýn/Paříž 17. května (ČTK) - Rozpočtová disciplina a hospodářský růst jdou ruku v ruce. Podle mluvčího německé vlády se na tom dnes během videokonference shodli prezidenti a představitelé vlád Británie, Franci, Itálie a Německa. David Cameron, François Hollande, Mario Monti a Angela Merkelová spolu hovořili u příležitosti nadcházející schůzky skupiny G8, aby si vyjasnili své postoje před nadcházející víkendovým summitem.

Podle mluvčího německé vlády Steffena Seiberta citovaného agenturou DPA během jednání "panovala velká shoda v tom, že fiskální konsolidace a růst nejsou v protikladu, ale že je zapotřebí obojího". Jednání se zúčastnil také prezident Evropské unie Herman Van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

USA před víkendovým summitem G8 v americkém Camp Davidu vyzvaly evropské představitele k důraznějšímu postoji v otázce evropské dluhové krize.

O hospodářské krizi v Evropě a podpoře ekonomického růstu budou šéfové států a vlád jednat příští týden ve středu. Na tento den do Bruselu svolal Van Rompuy mimořádný unijní summit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK