Akcie Facebooku vstoupí na trh v největší technologické emisi

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Na akciový trh dnes poprvé vstoupí akcie americké společnosti Facebook, provozovatele dominantní internetové sociální sítě světa. Její zaměstnanci a dosavadní akcionáři mohou díky vybičované investiční horečce v primární emisi akcií získat až 18,4 miliardy dolarů (více než 368 miliard Kč). Znamená to rekordní emisi v technologickém sektoru, třetí největší v USA a sedmou největší na světě.

 

Firma nabídne investorům akcie, které vlastní její management a první investoři z řad soukromých fondů a bohatých jednotlivců. Facebook díky vysokému zájmu na poslední chvíli zvýšil počet nabízených akcií asi o 25 procent na zhruba 421 milionů. Cenové rozpětí, v němž bude akcie prodávat, zvýšil na 34 až 38 dolarů za kus.

Pokud se akcie Facebooku prodají za cenu na horním okraji rozpětí, přesáhne tržní hodnota firmy 100 miliard dolarů. To by bylo více než hodnota počítačových firem Hewlett-Packard a Dell dohromady.

Vstup Facebooku na burzu připravoval syndikát 33 mezinárodních bank, v němž měla hlavní slovo americká investiční banka Morgan Stanley. Akcie se budou obchodovat na trhu Nasdaq Stock Market pod symbolem FB.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK