Akcie v USA dál klesají, krize v eurozóně sráží euro

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve čtvrtek oslabily a hlavní index S&P 500 uzavřel už pátý ztrátový den v řadě. K propadu cen přispívá krize v eurozóně, kde investory znervózňuje nejen vývoj v Řecku, ale čím dál více i ve Španělsku. Na devizových trzích z těchto důvodů pokračovalo v poklesu euro.

 

Dow Jonesův index odepsal 156,06 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,24 procenta na hodnotě 12.442,49 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,51 procenta na 1304,86 bodu, zatímco index Nasdaq Composite oslabil dokonce o 2,10 procenta na 2813,69 bodu.

Akcie se tak ocitly nejníže za poslední čtyři měsíce a například index S&P 500 od nedávného maxima odepsal asi šest procent. Narůstá přitom i prodejní tlak, což investory nutí hledat možnosti zajištění před případným dalším propadem cen.

Jednou z výjimek byly akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart, které díky solidním hospodářským výsledkům přidaly 4,2 procenta na 61,68 USD. Výrazně dolů naopak zamířily akcie společnosti Caterpillar, které tak reagovaly na zprávu o slabším dubnovém odbytu.

"O akciový trh zrovna teď moc velký zájem není," upozornil šéf makléřské společnosti Seaport Securities Jason Weisberg. "Dopady dění v Evropě jsou tak silné, že už nikdo nemá zájem zabývat se pořád novými problémy. Jejich portfolio je ten největší problém," dodal.

Na trhu už se ale hovořilo o dnešním vstupu akcií společnosti Facebook na trh. Firma ve čtvrtek večer stanovila upisovací cenu na 38 dolarů, což je na horní hranici předpokládaného pásma 34 až 38 dolarů. Firma tak vstupuje na burzu s tržní hodnotou přes 100 miliard dolarů. První obchody s akciemi Facebooku lze čekat kolem 17:00 SELČ.

Na devizových trzích se k poklesu vrátilo euro, které doplácí na krizi v eurozóně. Obchodníci si všímají hlavně problémů Španělska, které je nuceno opět platit mnohem vyšší úrok za nové půjčky. Objevily se i spekulace, že vážné problémy má finanční ústav Bankia, který je čtvrtou největší bankou ve Španělsku.

Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,2694 USD, během dne ale spadlo až na 1,2665 USD. Vůči japonskému jenu euro spadlo o 1,5 procenta a dostalo se na 100,59 JPY. Nachází se tak blízko nejnižších hodnot od začátku února. Podobně dolar vůči jenu odepsal 1,3 procenta na 79,24 JPY a je rovněž nejníže od února.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK