ÚOHS začal prošetřovat majetkové změny v EP Industries

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. května (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal prošetřovat majetkové změny ve společnosti EP Industries, do které byly přesunuty průmyslové firmy Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Podle informací zveřejněných na webu ÚOHS má tuto společnost výlučně kontrolovat Daniel Křetínský, který podle dostupných informací nyní v EP Industries vlastní 60 procent.

ÚOHS bude posuzovat oblast výroby, prodeje, instalace a servisu energetických zařízení, výroby a prodeje autobusů nebo oblast stavebně montážních prací. Řízení zahájil ve čtvrtek, dnes o tom zveřejnil informaci na svém webu. Vede pouze zjednodušené řízení, což znamená, že by měl rozhodnout do měsíce.

V letošním roce se skupina EP Industries vyčlenila z EPH. Do skupiny byly přesunuty průmyslové firmy holdingu. V té Křetínský vlastní 60procentní podíl a J&T si drží zbylých 40 procent.

Hospodářské noviny letos v dubnu uvedly, že se změní vlastnické podíly v celé EPH, kterou ovládají finanční skupiny PPF a J&T a podnikatel Daniel Křetínský. Největším, téměř polovičním akcionářem české energetické dvojky se stane skupina PPF Petra Kellnera.

"V prvním kroku to bude tak, že pozice PPF stoupne na 44,5 procenta, J&T bude ovládat 37 procent a podíl Daniela Křetínského klesne na 18,5 procenta," řekl HN v dubnu spolumajitel J&T Patrik Tkáč. Doposud měly PPF a J&T každá 40 procent a Křetínský 20 procent. Podle Tkáče navyšují kapitál všichni, nejvíce ale PPF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK