Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 4,5 procenta

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu opět klesly. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem klesl o 4,5 procenta na 868,8 bodu. Nejvíce zlevnily akcie technologické společnosti KIT digital a developera Orco, naopak nejvíce si polepšily cenné papíry tabákové firmy Philip Morris ČR a sázkové společnosti Fortuna. V předchozím týdnu index PX klesl o procento.

Uplynulý týden se podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka vyznačoval prodejním tlakem pod taktovkou zpráv z Řecka a Španělska.

Nejvíce v uplynulém týdnu posílily akcie Philip Morris ČR, a to o 1,4 procenta na 11.613 korun. Společnost dnes oznámila, že v prvním čtvrtletí dosáhla meziročního růstu konsolidovaných tržeb o 16 procent na 2,9 miliardy korun. Analytiky J&T Banky na výsledcích nejvíce překvapil růst objemu prodaného na ostatní trhy v rámci EU, meziročně o 34 procent více.

Nejvíce klesajícími tituly uplynulého týdne byly Orco a KITD. Akcie Orka za týden spadly o 15,3 procenta na 61,01 koruny a KITD 15,1 procenta na 75 korun. "KIT digital ohlásil výsledky v rámci předběžných zhoršených dat s nižší finanční pozicí, další emisí akcií za nízkou cenu a probíhající restrukturalizací. Deziluze investorů ohledně společnosti stále zůstává," doplnil Vaníček.

Nadcházející týden bude podle Vaníčka nadále charakterizován politickými událostmi. "Řecko by se mělo již pomalu trochu uklidňovat a bude se propočítávat, jak nákladné je vystoupení země z eurozóny, i když o tom není ani náhodou ještě rozhodnuto. Ve Španělsku se bude usilovně hledat cesta, jak zachránit tamní bankovní systém," uvedl.

Ve středu začne mimořádný summit EU, kde by se měla řešit ekonomická témata. "Nejsme si jistí, zda může z tohoto summitu přijít určitý konkrétní impulz, ale i jeho konání může přinést mírný optimismus. Současně je jasné, že Evropská centrální banky je prozatím velmi opatrná v dalších pomocných krocích," dodal Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK