Americké akcie ztratily zisky a klesly, srazil je Facebook

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. května (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily dnešek oživením díky nadějím investorů na silný růst debutujících akcií největší sociální sítě světa Facebook. Po počátečním vzestupu ale akcie Facebooku většinu zisků ztratily, což v polovině dne srazilo hlavní indexy do ztrát. Celý tento týden bude pro americké akcie zřejmě nejhorší v tomto roce.

Dow Jonesův index v polovině newyorského obchodování (18:00 SELČ) oslaboval o 0,2 procenta na 12.422 bodů. Širší index S&P 500 klesl o 0,2 procenta na 1302 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ztrácel 0,5 procenta a byl kolem 2800 bodů.

Všechny tři indexy zaznamenávají nejhlubší týdenní ztráty od posledního týdne loňského listopadu. S&P od počátku května ztrácí už sedm procent.

Investoři čekali na zahájení obchodů s akciemi Facebooku, který v jedné z největších primárních emisí v americké historii získal kolem 16 miliard dolarů. Jeho kurz začal růstem o 12 procent, brzy ale většinu zisků smazal a obchodoval se mírně nad upisovací cenou 38 dolarů. To byla značné zklamání pro ty, kdo čekali růst v řádu desítek procent.

Trh tento týden podkopávaly obavy z politického vývoje v Řecku, který by mohl vést až k odchodu země z eurozóny a mohl mít těžké dopady na celou měnovou unii. Investoři rovněž se znepokojením sledují problémy ve španělském bankovním sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK