V USA skončila další malá banka, letos je jich už 24

20.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. května (ČTK) - Americké úřady zavřely finanční ústav Alabama Trust Bank, který působil ve státě Alabama na jihu USA. Od začátku letošního roku tak ve Spojených státech muselo skončit už 24 bank. Byly to převážně malé obecní banky, jejichž aktiva dosahují maximálně stovek milionů dolarů.

Alabama Trust Bank působila ve městě Sylacauga a její celková aktiva činila na konci března jen 51,6 milionu dolarů (asi miliardu Kč). Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) uvedla, že vklady banky převezme finanční ústav Southern States Bank z Annistonu, což je rovněž v Alabamě.

Jak se zlepšuje stav americké ekonomiky a odeznívají dopady finanční krize let 2007 až 2009, ubývá postupně i krachů bank. Nejvíce jich končí hlavně v jižních oblastech USA. FDIC má příští týden zveřejnit pravidelnou čtvrtletní zprávu o stavu bankovního sektoru v USA, úřad ale už avizoval, že krachů bank letos výrazně ubude.

V roce 2010 v USA skončilo 157 bank s celkovými aktivy 92,1 miliardy dolarů (asi 1,7 bilionu Kč). Loni bylo zavřeno 92 bank s aktivy 34,9 miliardy dolarů (asi 652,6 miliardy Kč). Drtivá většina bank, které v posledních letech skončily, měla aktiva do jedné miliardy dolarů.

Úřadující předseda FDIC Martin Gruenberg v dubnu řekl, že jeho úřad se chce v letošním roce zaměřit na stav obecních bank. Hodlá především zjistit, jak nejlépe malým bankám pomoci. Letos podle odhadu FDIC skončí 50 až 60 bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK