Yahoo prodává poloviční podíl v čínském portálu Alibaba

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Šanghaj/New York 21. května (ČTK) - Americká internetová společnost Yahoo prodá polovinu ze svého 40procentního podílu, který drží v předním čínském portálu Alibaba Group. Za zhruba 20 procent akcií tak Yahoo dostane 7,1 miliardy dolarů (zhruba 141 miliard Kč), z nichž většinu vrátí akcionářům. Jednání o prodeji podílu trvala několik let, neboť firmy se stále nemohly dohodnout na konkrétních podmínkách.

Yahoo za svých 20 procent akcií dostane 6,3 miliardy dolarů v hotovosti, dalších 800 milionů bude ve formě nových prioritních akcií Alibaby. Podíl od Yahoo koupí čínský internetový podnikatel Jack Ma, který Alibabu před lety zakládal. Společnost Yahoo podíl v Alibabě získala v roce 2005, kdy za něj zaplatila asi miliardu dolarů. Spolupráce mezi oběma podniky ale už od začátku vázla.

Alibaba mimo jiné provozuje populární čínský portál Taobao. Podle zdrojů agentury Reuters americký podnik předložil Alibabě takové pobídky, které by měly Alibabu motivovat k primární veřejné nabídce akcií (IPO) do konce roku 2015.

Yahoo je už delší dobu pod palbou kritiky ze strany svých akcionářů. Těm se nelíbí, že firma nedokázala přijmout tvrdá opatření k tomu, aby zastavila pokles příjmů z reklamy. Na trhu se přitom objevili draví hráči, především Google a Facebook, kteří pro Yahoo představují konkurenci. Firma proto ve snaze uklidnit akcionáře téměř celý výnos z prodeje akcií Alibaby rozdělí mezi ně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK