Koruna v úvodu týdne dál posiluje k euru i dolaru

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Česká koruna v úvodu týdne dál posiluje k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:40 byla proti pátku vůči euru silnější o osm haléřů na 25,18 Kč/EUR a k dolaru si polepšila o 15 haléřů na 19,70 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Martina Prokopa z Next Finance je na začátku týdne nálada na trhu mírně optimistická, investory uklidnil dvoudenní summit velkých světových ekonomik G8. "Jinými slovy země G8 se zavázaly, že budou podporovat ekonomický růst. Tyto výroky je nutné brát se značnou rezervou, nicméně je to šance pro posílení koruny, neboť podpora ekonomického růstu by mohla znamenat i větší poptávku po českém zboží," uvedl Prokop.

Dopoledne se daří se také ostatním středoevropským měnám. "Žádné zajímavé zprávy z domova na trhu nejsou a z regionu ani hlavních ekonomik se dnes nečekají důležité ekonomické statistiky," poznamenal Tomáš Vlk z Patria Finance.

Euro vůči dolaru posílilo na 1,2783 USD/EUR. Podle Vlka se začíná spekulovat o zásazích v eurozóně a trh navíc podpořily zprávy z Číny, kde premiér vyzval k přijetí prorůstových opatření ve snaze čelit dalšímu ochabování ekonomického růstu země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK