Nezaměstnanost na Slovensku mírně klesla, stále je ale vysoká

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu klesla na 13,40 procenta z březnových 13,69 procenta. Situace na trhu práce se zlepšila druhý měsíc po sobě, bez práce je ale více lidí než ve stejném období loni. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

 

S příchodem jara a spuštěním sezonních prací lidí v evidenci úřadů práce tradičně ubývá. V dubnu počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, klesl na Slovensku meziměsíčně o 7665 osob na 362.180 lidí. V porovnání s loňskem se řady nezaměstnaných ale rozšířily o téměř 16.900 osob.

Ústředí práce očekává, že v květnu se nezaměstnanost udrží beze změny nebo mírně stoupne. Podle personální agentury Trenkwalder nezaměstnanost v zemi zůstane nadále vysoká. "Počet lidí bez práce nezačne dramaticky klesat, dokud se hrubý domácí produkt nebude několik kvartálů po sobě zvyšovat meziročně o více než tři procenta," uvedl šéf agentury Luboš Sirota. Letos by ekonomika země měla podle odhadů přidat o zhruba dvě procenta.

Nezaměstnanost na Slovensku prudce vzrostla v roce 2009, kdy exportně orientovaná ekonomika po propuknutí globální ekonomické krize pocítila pokles objednávek. Nová vláda levicového premiéra Roberta Fica kvůli plánům na ozdravení státních financí patrně nebude mít dostatek zdrojů na nastartování veřejných investic, které by mohly podpořit vytváření nových pracovních míst. Jednobarevný kabinet ale hodlá použít více peněz z eurofondů na podporu zaměstnávání mladých lidí.

Situace na českém trhu práce je ve srovnání se Slovenskem mnohem lepší. V dubnu nezaměstnanost v Česku klesla na 8,4 procenta z březnových 8,9 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK