Komise EU nabízí Googlu smír, pokud firma přistoupí na ústupky

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. května (ČTK) - Evropská komise nabídla přední americké technologické společnosti Google možnost urovnat smírnou cestou vyšetřování jeho údajných praktik proti hospodářské soutěži v oblasti vyhledávání na internetu. Pokud Google během několika příštích týdnů nabídne ústupky, které by jeho dominanci na webu omezily, mohla by komise zastavit vyšetřování, jež vede proti firmě už rok a půl. Řekl to dnes evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Evropská komise začala v listopadu 2010 vyšetřovat, zda Google nemanipuluje s výsledky vyhledávání ve svůj prospěch a ke škodě konkurentů. Předcházely tomu stížnosti několika rivalů v čele se společností Microsoft. Proti Googlu už přišlo ke komisi 16 stížnosti, vesměs od menších evropských internetových firem.

"Jsem přesvědčen, že pro tyto rychle se měnící trhy bude značným přínosem brzké vyřešení příslušných problémů hospodářské soutěže. Obnovení konkurence ve prospěch uživatelů v počáteční fázi je vždy lepší než zdlouhavé řízení," řekl Almunia. Dodal, že Google opakovaně vyjadřoval ochotu o těchto věcech diskutovat.

Google obviňování z narušování konkurence manipulacemi s vyhledáváním odmítá, jeho praktiky ale vyšetřují i americké antimonopolní orgány. Společnost dnes uvedla, že nesouhlasí s názorem antimonopolních expertů EU, podle nichž zřejmě zneužívá svou dominantní pozici, je ale ochoten o věci dál diskutovat. Google ovládá více než dvě třetiny globálního trhu internetového vyhledávání.

Pokud komise dojde k závěru, že firma porušuje pravidla hospodářské soutěže, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. Komise v minulých letech pokutovala vysokými částkami americké technologické společnosti Microsoft a Intel.

hp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK