Facebook zahájil poklesem o sedm procent, klesl pod emisní cenu

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie internetové sítě Facebook zahájily dnešní obchodování výrazným propadem a sestoupily hluboko pod páteční upisovací cenu 38 dolarů. Je to další zklamání pro investory poté, co při pátečním debutu akcie dominantní sociální světové sítě skončily pouze 0,6 procenta nad emisní cenou.

 

Facebook začal poklesem o sedm procent na 35,50 dolaru a o půl hodiny později ztrácel už 13 procent a byl na zhruba 33 dolarech. Analytici se podle agentury Reuters domnívají, že titul přestaly podporovat upisující banky v čele s Morgan Stanley, jejichž nákupy udržely kurz Facebooku v pátek nad emisní cenou. Hlavní indexy americké Wall Street přitom zahájily mírným růstem včetně trhu Nasdaq, na němž se akcie Facebooku obchodují.

V pátek po debutu na trhu Nasdaq vystoupil Facebook v jednu chvíli až na 45 dolarů, poté ale jeho kurz klesl a končil na 38,23 dolaru. Burzovní premiéra tak byla značným zklamáním pro investory a analytiky, protože vládlo očekávání, že akcie firmy stoupnou o desítky procent.

Tržní hodnota společnosti založené v roce 2004 dosavadním dnešním propadem ztratila asi 13 miliard dolarů z pátečních závěrečných 105 miliard dolarů. Skeptici po týdnech horečky kolem objednávek akcií Facebooku nyní stále více upozorňují na to, že výnosy firmy jsou vzhledem k počtu uživatelů jen malé a že vládne nejistota, jak si firma poradí s přechodem do mobilních médií.

Autor článku

akcie  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK