Ropa zdražila, důvodem jsou vyhlídky na nové napětí kolem Íránu

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy začaly nový týden po propadu minulých týdnů oživením. Trh podpořily vyhlídky na obnovení napětí kolem jaderného programu Íránu a signál možnosti prorůstových opatření v Číně. Obavy z řeckého odchodu z eurozóny však víkendová schůzka skupiny G8 nezaplašila.

 

Cena severomořské ropy Brent v 16:30 SELČ posílila o 1,15 dolaru na 108,30 dolaru za barel po pátečním propadu až na letošní minimum 106,40 dolaru za barel. Za minulý týden oslabila o 3,7 procenta a v posledních třech týdnech ztratila 10,6 procenta, což byl nejhlubší pokles od května 2011.

Americká lehká ropa WTI odpoledne zpevnila o zhruba 70 centů na 92,15 dolaru, což znamenalo první zvýšení za sedm obchodních dní. Za poslední tři týdny WTI klesla o 12,8 procenta, což bylo nejvíc za toto období od loňského srpna.

Ropu podpořil summit G8, jehož závěrečné komuniké důrazně varovalo Írán před zneužíváním jaderné energie k vývoji jaderné zbraně. Napětí na ropném trhu vzniklé sankcemi na íránskou ropu hodlá G8 v případě potřeby kompenzovat uvolňováním strategických zásob a skupina vyzvala Mezinárodní agenturu pro energii (IEA), aby to koordinovala. Západní státy už proti Teheránu vyhlásily sankce včetně omezení nákupu íránské ropy, což má vejít v platnost během několika týdnů.

Ropu podpořilo také nedělní vystoupení čínského premiéra Wen Ťia-paa, který vyzval k dalším opatřením na podporu ekonomického růstu. Ropný trh ale nadále podkopávají obavy z vývoje v Řecku, které G8 pouhou verbální podporou řeckého setrvání v eurozóně nezmírnila.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 108,29 107,14 New York - Nymex WTI červen 92,15 91,48

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK