Morgan Stanley se ohradila proti výtkám ohledně IPO Facebooku

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americká banka Morgan Stanley se v úterý ohradila proti obvinění, že zatajila zhoršení vyhlídek hospodaření Facebooku těsně před vstupem této firmy na burzu. Banka, jež je hlavním manažerem primární emise akcií (IPO) této internetové společnosti, uvedla, že postupovala stejně jako u jiných IPO. Agentura Reuters v úterý uvedla, že Morgan Stanley o zhoršených vyhlídkách Facebooku informovala jen vybrané klienty. Akcie Facebooku od uvedení na burzu klesají.

 

"Morgan Stanley sledovala u Facebooku stejné procedury, jaké sleduje u jiných IPO," uvedl mluvčí banky Pen Pendleton. "Tyto procedury jsou v souladu se všemi předpisy."

Facebook vstoupil na trh v pátek, kdy za zhruba 421 milionů akcií získal zhruba 16 miliard dolarů (asi 317 miliard Kč). Podle Reuters se ale nyní ukázalo že analytik Scott Devitt, který v Morgan Stanley analyzuje internetové firmy, zhoršil výhled tržeb Facebooku. Pro část vybraných investorů, k nimž se varování dostalo, to podle zdrojů byl šok. Prezentace totiž byla v té době v plném proudu a o nepříznivých zprávách se veřejně nemluvilo.

Změna hodnocení, kterou Morgan Stanley prezentovala vybraným klientům, přišla v době, kdy Facebook předkládal povinnou dokumentaci pro americkou komisi pro cenné papíry (SEC). V aktualizovaném prospektu emitenta sice na rizika upozornila, podle expertů je to ale příliš pozdě.

Facebook v pátek vstupoval na burzu s cenou 38 dolarů za akcii. V pondělí akcie společnosti odepsaly skoro 11 procent a končily těsně nad 34 dolary. Dnes po zahájení obchodování odepsaly dalších až devět procent a pohybovaly se kolem 31 dolarů za kus. Proti páteční upisovací ceně ztratily už přes 18 procent hodnoty.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK