BSA obeslala 10.000 firem, aby zlegalizovaly software

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Česká pobočka Business Software Alliance (BSA) rozeslala 10.000 tuzemských firem obsílku s upozorněním na možné užívání nelegálního softwaru. Vybrala si například podniky, které programy ke své činnosti využívají a nemají koupené licence. ČTK to dnes sdělil mluvčí BSA Jan Hlaváč.

"Zaměřujeme se na firmy, u kterých je podezření, že mají nainstalovaný nelegální software. Vycházíme částečně z oznámení, která jsme obdrželi většinou z anonymních zdrojů. S firmami proto zahajujeme proceduru směřující k nápravě," uvedl Hlaváč.

Největší riziko nelegálního používání softwaru je u společností s více než deseti a méně než 100 zaměstnanci ve výrobní oblasti, službách či administrativě. BSA hrozí, že pokud vedení oslovených firem na výzvu nebude reagovat, může to být v případě soudního řešení pirátství pro management přitěžující.

"Manažeři se pak mohou těžko vymlouvat na to, že o softwarovém pirátství nevěděli, že k němu docházelo bez jejich vědomí či přičinění," dodal Hlaváč.

Pokud bude letos firma stíhána za užívání nelegálního softwaru, zaplatí poškozeným výrobcům softwaru v průměru 286.000 korun, což je o desetinu více než loni. Nejvyšší kompenzace se zatím pohybovaly mezi 500.000 a 700.000 Kč. Právní experti BSA odhadují, že letos průměrná výše odškodnění poroste rychleji než dříve kvůli novému zákonu o trestní odpovědnosti firem, který umožňuje stíhání celého podniku a ne jen konkrétních osob.

BSA firmy obesílala i v minulých letech. Na její výzvu zareagovaly asi dvě pětiny z oslovených 25.000 podniků.

Mezi nejčastěji užívaný nelegální software ve firmách patří operační systémy a kancelářské aplikace Microsoftu, antivirové programy (Symantec), software pro grafiky (Adobe) a projektanty (Autodesk). Míra softwarového pirátství v Česku loni klesla o jeden procentní bod na 35 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK