Protest zemědělců zpomalil dopravu na 40 místech středních Čech

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Více než tři stovky traktorů, nákladních vozidel i doprovodných osobních aut dnes ráno vyjely na středočeské silnice na protest proti vládním reformám. Kolony zpomalily dopravu zhruba na čtyřech desítkách míst v kraji. Účastníci akce, která se v regionu dotkla všech okresů s výjimkou Kladna, mají na traktorech vyvěšeny transparenty s hesly požadujícími lepší podmínky pro zemědělce a na některých strojích vlají i národní vlajky.

Neobvyklý obrázek ráno nabídlo například parkoviště u Milína na Příbramsku. Farmáři na něm "ladili noty" před zahájením protestu. Na zemědělská vozidla lepili poutače s výzvou "Chceme stejné podmínky, jako mají zemědělci v Evropské unii."

"Vyjedeme po strakonické na Prahu k Dlouhé Lhotě," zavelela před 09:00 šéfka krajské agrární komory Zlata Koukolíčková. Zemědělci podle ní nechtějí silnice blokovat, ale jen omezit jejich průjezdnost a zpomalit provoz. Většinou neprojíždějí okresními městy, výjimkou však je Rakovník. Tam se zemědělci od rána sjížděli na školní statek, na stanovišti se shromáždily asi tři desítky strojů. Traktory byly vepředu i vzadu ověšeny cedulemi s nápisem "Chceme zpátky zelenou naftu".

"Projíždíme Rakovníkem, aby nás všichni viděli a věděli, že zemědělci existují," uvedl předseda rakovnické agrární komory Jaroslav Mikoláš. Zemědělci s sebou mají i letáky, na nichž vysvětlují, proč se rozhodli k protestu. Kolona zamířila do Kněževsi, Krupé a pak zpátky do Rakovníka.

Agrárníci chtějí nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat. Největší nevládní organizace českých zemědělců v polovině dubna vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS) k jednání o zachování daňových úlev u nafty a dala mu ultimátum do konce dubna. Nečas však prý dodneška na výzvy nereagoval.

Zrušení takzvané zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK