Na jihočeských silnicích protestují zemědělci, tvoří se kolony

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 23. května (ČTK) - Traktory s přívěsy i bez nich a také doprovodná vozidla s vlajkami a transparenty od 09:00 zpomalují dopravu na jihočeských silnicích. Zemědělci se tak podle ředitelky krajské agrární komory Hany Hricové na celkem 14 úsecích, převážně vedlejších tahů, přidali k protestním jízdám v celé zemi kvůli chystanému zrušení daňových úlev u nafty. Podle nich to spolu s dalšími škrty v rozpočtu ohrozí konkurenceschopnost českých produktů, zvýší dovoz a zdraží potraviny.

Největší komplikace do 11:00 hrozí na hlavním frekventovaném tahu Písek - České Budějovice a Písek - Tábor. "Pokud zemědělci dodrží to, co slíbili, měli by řidiči, i když s menšími problémy, po silnicích normálně projet. Jízdu musí přizpůsobit situaci. Zemědělská technika podle hlášení z agrárních komor nebude dopravu zcela blokovat, pojede v menších kolonách," řekl ČTK mluvčí krajské policie Jiří Matzner.

S kolonami zemědělské techniky se řidiči mohou setkat na čtyřech úsecích na Jindřichohradecku, třech na Strakonicku a po dvou na Táborsku, Písecku a Českobudějovicku, kde se k protestům přidali i zemědělci z Českokrumlovska. Na Prachaticku je jedna protestní trasa - z Čkyně do Vimperka a zpět.

"V naší koloně jede osm vozidel, pojedeme částečně po krajnici a budeme mezi vozidly nechávat prostor, aby nás řidiči, kteří spěchají, mohli předjet," řekl ČTK před výjezdem kolony z Nového Dvora směrem Radčice na Písecku organizátor protestů Václav Kaněra. "Jde nám o konkurenceschopnost českého zemědělství. Jestli máme mít stejné podmínky, za což vláda bojuje, tak teď to odmítá. Zemědělci v celé Evropě berou více dotací než nové členské země. Všichni zelenou naftu mají," tvrdí Kaněra. Podle něj nejde jen o šedesátiprocentní vratku daní z nafty, ale i snižování dalších zemědělských dotací.

Zemědělci dnes vyjeli na silnice ve 12 ze 14 krajů. Dopravu v zemi by mělo na asi 185 silnicích mezi 9:00 a 11:00 zpomalovat až 1800 strojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK