V Jihomoravském kraji protestuje více zemědělců, než původně mělo

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. května (ČTK) - Protesty dvou stovek zemědělců zpomalují dopravu na 19 místech v Jihomoravském kraji. Z některých regionů hlásí organizátoři vyšší účast, než v minulých dnech oznámili. K protivládní akci se připojili další zemědělci i vinaři, protestuje se také na Vyškovsku.

Traktory vyjely například na rušnou silnici mezi Brnem a Svitavami. Podle předsedy blanenské agrární komory Kamila Vystavěla traktory na Blanensku vyrazily pěti směry. Stroje jsou vybavené letáky, upozorňují lidi na plánované rušení zelené nafty a zavedení spotřební daně na víno. Několik minut po vyjetí traktorů se začaly tvořit kolony například v Letovicích na Blanensku. Kamiony se snaží traktory předjíždět ještě v obci. Řidiči jsou místy nervózní a troubí na sebe. Osobní automobily podjíždějí kolonu přes čerpací stanice.

Zpravodaji ČTK na jiném místě policisté řekli, že řidiči nevyslechli jejich výzvy, aby se místům protestů vyhnuli.

Protesty potrvají do 11:00. Zemědělci už v pondělí avizovali, že dopravu nechtějí v místech protestů zcela zastavit, ale omezit. Řidiče a veřejnost chtějí informovat o účelu protestů. "Politici naší země se na zemědělství dívají přezíravě. Každá správná vláda si svou zemědělskou produkci chrání," řekl předseda regionální agrární komory Václav Hlaváček.

Zemědělcům nevadí jen plány na zrušení zelené nafty a zdanění tichého vína, chtějí vyvolat další jednání o sporných opatřeních, která by podle nich snížila konkurenceschopnost české produkce potravin.

Jihomoravský kraj patří k baštám zemědělců. Osévají zhruba 319.000 hektarů. Přibližně na dvou třetinách pěstují obiloviny, jichž loni sklidili 1,3 milionu tun. Letos jsou ale skeptičtí. Od loňského podzimu je na jihu Moravy sucho. Porosty také silně poškodily nedávné mrazy. Poničily až třetinu vinic a také pole se slunečnicemi a kukuřicí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK