Zemědělci v Karlovarském kraji zablokovali na protest silnice

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 22. května (ČTK) - Asi tři desítky zemědělských strojů dnes ráno vyjely na silnice v Karlovarském kraji na protest proti chystanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně z vína. Provoz zpomalily i na některých úsecích frekventovaných silnic mezi Chebem a Aší, v okolí Mariánských Lázní, ale i na hlavním tahu do Prahy, na silnici I/6.

Už před 9:00 se na výjezdu z Chebu shromáždily tři obrovské traktory s přívěsy, aby vyrazily směrem na Aš. Řidiči traktorů ČTK řekli, že se komplikací neobávají. "Řidiči byli o protestu informováni, takže by s ním měli počítat," uvedl jeden z nich.

Podle zemědělce Jiřího Vacka z Chebu přijde jen jeho firma zrušením daňové úlevy na naftu o více než milion korun ročně. "Většinu půdy na Chebsku obhospodařují Němci. Zrušením zelené nafty budeme opět o trochu méně konkurenceschopní ve srovnání se zemědělci z Německa nebo Polska," řekl Vacek ČTK.

Protože silnice do Aše je plná zatáček, možnosti předjíždění jsou omezené. Už během prvních minut se tak za traktory tvořily kolony desítek aut. Traktory ale jely s rozestupem, který umožňoval autům v mezích možností předjíždět.

Policie v souvislosti s protesty zemědělců v kraji posílili výkon služby. "Na každé trase budou dopravní policisté monitorovat aktuální situaci. Zasáhnou ale, jen pokud by došlo k porušení zákona," řekl dnes ČTK mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

Zemědělci chtějí nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády. O zrušení daňového zvýhodnění nafty pro zemědělce jedná dnes. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK