Traktory zpomalují dopravu na hlavních tazích i v Novém Jičíně

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 23. května (ČTK) - V Moravskoslezském kraji na protest proti plánovanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně na víno vyrazilo zpomalovat dopravu 60 vozidel zemědělců, s dalšími 60 se zemědělci připojili při běžných pracovních úkonech. Nejdelší kolona jede přes Skrochovice na silnici z Opavy ve směru na Krnov. ČTK to řekl ředitel Regionální agrární komory Ostravsko Robert Kučera. Zemědělci nechtějí dopravu zablokovat, hodlají upozornit na svoje problémy. Protest má skončit v 11:00.

V Novém Jičíně vjelo po 09:00 několik traktorů na průtah městem, kde je pět kruhových objezdů za sebou. Za každým traktorem se rychle tvoří kolona, když projede, doprava se zase uvolní. Houkající vozidlo policie traktory nechaly projet. Podle místních obyvatel komplikace v dopravě nejsou nijak extrémní. "Odpoledne ve špičce to bývá horší," komentují to kolemjdoucí.

Kučera řekl, že zemědělci z Novojičínska se chystají menší protest uspořádat i ve Fulneku. Kromě Opavska a Novojičínska se v kraji protesty konají také na silnici mezi Třincem a Jablunkovem na Frýdecko-Místecku nebo mezi Bruntálem a Rýmařovem. Například na Ostravsku, kde je zemědělců málo, se protesty nekonají.

V koloně z Opavy směrem na Krnov jede 15 traktorů. Stejně jako v Novém Jičíně jsou na nich cedule s informacemi o protestu, některé mají vlajky. Další kolona vyrazila z Opavy ve směru na Bruntál. Kolona traktorů jede rychlostí 30 kilometrů za hodinu, za ní se tvoří fronta. Mezi jednotlivými vozidly jsou ale rozestupy, takže řidiči mají možnost traktory postupně předjíždět.

Po zrušení takzvané zelené nafty, které kvůli úsporám v rozpočtu plánuje vláda, by zemědělci platili téměř o 11 korun za litr více, a ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. Nyní mají nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK