Pražská burza neudržela dopolední zisky a o procento klesla

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Pražská burza neudržela dopolední zisky a zakončila týden poklesem. Hlavní index PX skončil níže o 1,09 procenta na 869,6 bodu. Dolů ho táhly finanční emise, výrazněji ztratila i mediální společnost CME a těžební NWR. Akcie developera Orco si naopak připsaly přes 14 procent, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Němého z Komerční banky se v zisku neudržely ani západoevropské akciové trhy. "Impulsem k prodeji západoevropských akcií byla mimo jiné zpráva, že Katalánsko požádalo španělskou vládu o pomoc při refinancování letošního dluhu," uvedl Němý.

Z velkých emisí dnes v Praze odepsala Erste Bank 1,22 procenta na 364,50 Kč a Komerční banka 1,06 procenta na 3161 korun, přičemž podle Josefa Kohouta z Patria Finance nedokázala těžit z obnoveného pokrývání titulu od analytiků KBC Securities. Ti stanovili cílovou cenu nad úrovní 4000 korun za akcii při doporučení "koupit", upozornil Kohout.

Nedařilo se ani třetímu finančnímu titulu pojišťovně VIG, která si pohoršila o téměř čtyři procenta na 722,10 Kč.

Ze zbylých dvou velkých emisí získal telekomunikační operátor Telefónica ČR 0,40 procenta na 379,50 Kč a energetická společnost ČEZ mírně klesla o 0,14 procenta na 725 korun.

Nejvýraznější ztráty si dnes připsaly cenné papíry CME, kterým podle Němého neprospívá posilování amerického dolaru. Dnes spadly o 6,46 procenta na 123 korun.

Nedařilo se ani NWR, jeho akcie zlevnily o 3,39 procenta na 101 Kč. Kohout poznamenal, že na akcie NWR se dnes ráno sešly hned dvě nová hodnocení - od Citi a Goldman Sachs. U Citi došlo k analytické kapitulaci v podobě úplného zrušení cílové ceny s tím, že titul nelze hodnotit jinak, než neutrálním investičním doporučením a zpráva od Goldman Sachs potom znamenala pro NWR snížení cílové ceny na 5,3 GBP (asi 169 Kč) z 6,2 GBP (198 Kč) a ponechání investičního doporučení na stupni "neutral", uvedl Kohout.

Vítězem dnešní seance se stalo Orco, jehož akcie po čtvrtečním zveřejnění hospodářských výsledků vyletěly o 14,41 procenta na 68,53 Kč. Se ziskem 2,24 procenta na 72 korun zakončila obchodování technologická společnost KIT digital.

Aktivita investorů byla dnes podprůměrná. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za zhruba 455 milionů korun, průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom podle informací serveru Patria Online 1,002 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK