Stát loni vymohl na daňových nedoplatcích o 1,3 miliardy Kč méně

27.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Státu se loni dařilo méně vymáhat daňové nedoplatky. Úřady vymáhaly po daňových poplatnících celkem 83,4 miliardy korun, a to v téměř 3,5 milionu případů. Stát byl však úspěšný jen asi v šesti procentech případů. Do státní pokladny získal 5,8 miliardy korun, což bylo o 1,26 miliardy korun méně než o rok dřív. Vyplývá to z údajů ve státním závěrečném účtu.

Tento výkyv podle ministerstva financí způsobily dočasné vlivy související s přechodem na daňový řád a s tím provázanými nutnými změnami.

Celková částka, kterou se stát pokoušel získat, však meziročně vzrostla o zhruba 12 miliard korun. Téměř devět miliard korun na nedoplatcích ale stát odepsal jako nedobytných. Od roku 1996 do roku 2011 takto berní úředníci odepsali 151 miliard korun.

Podle ministerstva jsou nedobytné nebo jen obtížně vymahatelné nedoplatky nad deset milionů korun. Úspěšněji se daří získávat peníze z nedoplatků do jednoho až deseti milionů korun.

V posledním roce se mezi příčiny nevymahatelnosti pohledávek dostala také narůstající platební neschopnost vyplývající z hospodářské recese. Kvůli tomu výrazně narostl počet dlužníků, po nichž stát vymáhá daně poprvé. Mezi základní příčiny nevymahatelnosti pak patří předlužení dlužníků nebo nemožnost dohledat jejich majetek.

Objem daňových nedoplatků na všech druzích daní loni vzrostl o víc než 12 miliard na téměř 119 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK