Poptávka po brigádách vrcholí, hledá je až 90 procent studentů

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


V těchto dnech vrcholí na pracovních serverech poptávka po pracovnících na letní brigády a výpomoci. Letní brigády hledá až 90 procent studentů, šanci získat ji má podle personální agentury Adecco 80 procent z nich. Letos čeká brigádníky nová komplikace. Od dubna musí doložit výpis z dokumentace od svého praktického lékaře, za který se platí.

 

"Legislativní změny se dotknou všech brigádníků. Podle nových pravidel musí totiž všichni zaměstnanci, i brigádníci, doložit výpis z dokumentace od svého praktického lékaře. S tímto výpisem pak musí uchazeč zajít k lékaři, který je oprávněn poskytovat pracovně lékařské služby. Zaměstnavatel tudíž musí uhradit dva doktory, což může stát až 1000 Kč. To je v situaci, kdy průměrný plat brigádníka činí 80 Kč na hodinu, značná částka," uvedla tisková mluvčí agentury Adecco Iva Didova.

Další potíží jsou nové podmínky dohody o provedení práce, kterou uzavírá přes 90 procent brigádníků. Z výdělku nad 10.000 korun měsíčně se totiž nově platí zdravotní a sociální pojištění. Když si student vydělá 9999 Kč za měsíc, dostane stejnou čistou výplatu. Rovněž zaměstnavatele stojí 9999 Kč. Jenže pokud má smlouvu na odměnu, která činí 10.001 Kč za měsíc, dostane 8899 Kč čistého. Zaměstnavatele přitom přijde taková brigáda na 13.402 Kč.

Nabídka pracovních pozic se letos podle agentury Adecco snížila proti předchozím rokům. Míst bude méně, ten kdo bude shánět brigádu na poslední chvíli, může vyjít naprázdno.

"Právě v těchto dnech vrcholí poptávka po pracovnících na letní brigády a výpomoci. Portál Jobs.cz eviduje v květnu 5873 vystavených brigádnických pozic. Do konce května počet pozic dále vzroste, sezonní vrchol poptávky firem po brigádnících však letos bude o šest procent nižší než ve stejném období loni. Místa nyní bývají obsazena během několika desítek minut, zájemci o práci na léto proto musejí reagovat rychle," komentoval vývoj mluvčí Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský.

Nabízená odměna za brigádnickou výpomoc se v Praze podle něj obvykle pohybuje mezi 80 až 90 Kč za hodinu, v regionech je hodina práce ohodnocena 65 až 75 korunami. Mezi lépe ohodnocené brigády patří práce na PC a internetu (například správa firemních profilů v sociálních sítích), kde hodinová odměna dosahuje i 130 Kč. Jen výjimečně lze sehnat brigádu s hodinovou odměnou vyšší než 150 Kč.

Žebříček popularity brigád vedou podle Adeka jednoznačně kancelářské práce, převládají záskoky na recepcích, vkládání dat, práce v call centrech, pomocné práce v účetnictví a obecně v administrativě. Poslední dobou se zvyšuje počet brigád v marketingu či personalistiky. Vedle toho zůstávají typickou letní brigádou manuální profese, často ve výrobních firmách, a to zejména pásová výroba, manipulační práce ve skladu či různé pomocné práce.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK