Euro díky předvolebnímu průzkumu v Řecku mírně roste k dolaru

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. května (ČTK) - Evropská měna na počátku nového týdne mírně oživuje. Euro podpořil předvolební průzkum v Řecku, který ukázal, že červnové volby v Řecku by mohla vyhrát strana nakloněná dodržování podmínek zahraniční pomoci. Investoři však upozorňují, že euro je i nadále zranitelné, mimo jiné kvůli obavám o zdraví španělských bank a růstu nákladů na úvěry některých okrajových zemí eurozóny. Objem obchodování byl dnes nízký kvůli svátkům v některých částech Evropy a v USA.

Kolem 17:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,15 procenta na 1,2536 USD, když během dne vzrostlo až na 1,2625 USD. V pátek se naopak propadlo na 1,2495 USD, nejníže od července 2010. Od počátku tohoto měsíce euro vůči dolaru ztratilo již více než pět procent a je na nejlepší cestě vykázat nejhorší výkon od září. Dolar k jenu oslabil o 0,3 procenta na 79,41 JPY. Jen posílil i k euru, o 0,1 procenta na 99,66 JPY.

Nejnovější předvolební průzkum v Řecku ukázal, že v červnových volbách by měla vyhrát konzervativní strana Nová demokracie. To zvyšuje šanci, že nová vláda bude pokračovat v plnění podmínek záchranného úvěru od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu a je méně pravděpodobné, že by Řecko opustilo eurozónu.

Přetrvávají však obavy o Španělsko, které je nyní po Řecku zřejmě největší hrozbou pro stabilitu eurozóny. Madrid má potíže s vysokými rozpočtovými deficity a plán jejich výrazného omezování je ohrožen ekonomickým propadem a nutností vydat na podporu autonomních oblastí a bank desítky miliard eur. Výnosy španělských dluhopisů v reakci na to rostou, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK