Pražská burza za minimálního zájmu o necelé půl procento oslabila

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Pražská burza na počátku nového týdne neudržela ranní zisky a po vzoru západoevropských trhů oslabila. Hlavní index PX za minimální aktivity odepsal 0,45 procenta na 865,7 bodu. Na poklesu se nejvíc podílely ČEZ a Komerční banka, Erste Bank naopak posílila, vyplývá z výsledků burzy.

ČEZ odepsal 1,59 procenta na závěrečných 713,50 Kč, Komerční banka přišla o 2,28 procenta na 3089 korun. Pokles těchto dvou emisí jen částečně kompenzoval růst akcií Erste Bank, které si připsaly necelé procento na 367,80 Kč.

Zdaleka nejvíc se ale podle analytiků a makléřů o rozruch postaraly akcie Orka, které ráno vyletěly o více než 30 procent, načež s nimi podle burzovních pravidel nakrátko muselo být přerušeno obchodování. "Akcie realitního developera reagovaly na páteční silný růst na pařížské burze," uvedl Josef Němý z Komerční banky. Nakonec si akcie Orka polepšily o necelých 14 procent na rovných 78 korun.

Z ostatních titulů si výrazněji pohoršila technologická společnost KIT digital, která oslabila o 1,39 procenta na 71 korun. Naopak o 1,5 procenta na 102,50 Kč si polepšila těžební NWR.

Pohyby ostatních emisí byly minimální. "Na nízké aktivitě na pražské burze se podepsal i svátek v USA, kde tamní burzy zůstávají kvůli svátku zavřené," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK