Ceny ropy díky ústupu obav o Řecko dál vzrostly

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes díky zmírnění obav z výsledku nadcházejících parlamentních voleb v Řecku vzrostly a severomořská ropa Brent se dostala až ke 108 dolarům za barel. Ropný trh čerpal nadále podporu z mizivého pokroku v jednání mezi Íránem a světovými mocnostmi.

 

Cena severomořské ropy Brent vystoupila během dne až na 108,04 dolaru za barel a po 17. hodině SELČ byla se ziskem asi 80 centů na 107,60 dolaru. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o zhruba dolar na 91.90 USD.

Ropu povzbudily k růstu poslední průzkumy veřejného mínění v Řecku. Podle nich by v opakovaných parlamentních volbách mohly uspět strany obhajující podmínky dohody s mezinárodními věřiteli, což by mohlo udržet Řecko v eurozóně.

Na trh se také vrátily obavy z vojenského konfliktu v Perském zálivu, který by ohrozil globální dodávky ropy. Minulý týden se v rozhovorech mezi Íránem a velmocemi skupiny 5+1 nepodařilo Západu přesvědčit Teherán, aby zastavil práce na obohacování uranu, a obě strany se dohodly na uspořádání dalších rozhovorů příští měsíc v Moskvě.

Ropu také podpořilo oslabování dolaru z mnohaměsíčních maxim vůči euru. Brent jde nahoru již třetí den po sobě a je asi dva dolary nad svým pětiměsíčním minimem z poloviny minulého týdne.

Za poslední tři měsíce ceny ropy klesly o téměř pětinu díky zvýšení nabídky a oslabování poptávky, růstu zásob a snížení rizik vývoje na Středním východě. Pokles prohlubovaly obavy z vývoje v eurozóně, která míří do recese a hrozí jí další vlny dluhové krize.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 107,62 106,80 New York - Nymex WTI červen 91,90 90,86

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK