Japonské akcie zpevnily, spekuluje se o podpoře čínské ekonomiky

29.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. května (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu, i když na začátku obchodování klesaly. Později se totiž na trhu objevily spekulace, že by Čína mohla brzy spustit program na podporu ekonomiky, aby se vyhnula jejímu prudkému zpomalení. Čína je pro Japonsko největším exportním trhem. Na devizových trzích pak se euro dál setrvává v blízkosti dvouletého minima k dolaru.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 63,93 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,74 procenta na hodnotě 8657,08 bodu. Zpočátku přitom ztrácel až jedno procento. Podobně širší index Topix přidal 0,82 procenta na 727,03 bodu.

Dařilo se hlavně firmám, které obchodují s Čínou. Odráží se to hlavně v indexu Nikkei China 50, který zpevnil o 1,1 procenta. Index Nikkei se díky dnešnímu nárůstu dostal nad pětidenní klouzavý průměr, který se nacházel v blízkosti 8585 bodů.

Na devizových trzích se největší pozornost nadále zaměřuje na eurozónu a v jejím rámci hlavně na Španělsko. To se potýká s krizí v bankovním sektoru, na jehož pomoc vyčlenilo desítky miliard eur. To je i jeden z hlavních důvodů, proč se nyní euro drží v blízkosti dvouletého minima vůči dolaru.

Euro se k dolaru prodávalo za 1,2535 USD, a není tudíž daleko nejnižším hodnotám od července 2010, kde bylo před týdnem. Jednotná evropská měna se vzdala většiny zisků, které nebrala v pondělí v reakci na zprávu, že podle průzkumů veřejného mínění by v Řecku mohly dát dohromady vládní většinu ty strany, které chtějí dokončit reformy.

Vůči japonskému jenu se euro prodávalo za 99,64 JPY a bylo v blízkosti čtyřměsíčního minima 99,37 JPY, na němž bylo minulý týden. Dolar vůči jenu setrvával blízko tříměsíčního minima na 79,48 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK