Koruna dopoledne oslabila na 25,42 Kč/EUR a 20,25 Kč/USD

29.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám, výrazněji k euru. Kolem 10:40 si proti pondělku vůči euru pohoršila o osm haléřů na 25,42 Kč/EUR. K dolaru stála na 20,25 Kč/USD, byla tak o čtyři haléře slabší, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk uvedl, že koruna dnešní obchodování začínala o něco silnější. Později ale o své zisky přišla. "Žádný významný posun kurzu nevidíme ani na okolních měnách," dodal.

Maďarská centrální banka dnes bude rozhodovat o sazbách, podle Vlka by měly zůstat beze změny, tak jako v předchozích měsících. Nějaké překvapení není příliš hrozbou a jednání by mělo být pro trh neutrální. Z Česka se nic zajímavého nečeká, a tak se měny v regionu soustředí znovu hlavně na dění ve světě, míní analytik.

Podle Martina Prokopa z Next Finance dnes bude koruna postrádat domácí data. Očekává její stagnaci až mírné posílení. Během několika týdnů bude kurz koruny atakovat hranici 25,95 Kč/EUR, odhadl.

Euro kolem 10:40 zpevnilo na 1,2555 USD/EUR. "Na hlavních trzích se nálada mění celkem rychle. Úvod týdne byl pozitivní, následoval obrat dolů a dnes dopoledne vidíme akcie i eurodolar opět růst," konstatoval Vlk. Dodal, že hlavní rizikové faktory souvisí s evropskou dluhovou krizí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK