Reuters: Španělsko získá peníze pro Bankii a regiony na trhu

29.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 29. května (ČTK) - Španělsko provede rekapitalizaci finančního ústavu Bankia vydáním nových dluhopisů a zřejmě se vyhne variantě, která by zahrnovala přímou finanční injekci do banky. Řekl to zdroj agentury Reuters, podle něhož vláda podobným způsobem pomůže i regionům. Využije k tomu prostředky fondu na restrukturalizaci bank a částečně také likviditu ministerstva financí.

"Je zde jasná preference obrátit se na trh. Druhá varianta (tedy napumpovat státní dluh přímo do Bankie) je marginální," tvrdí zdroj. "Fond na restrukturalizaci bank (FROB) má likviditu a může se na trh obrátit. Silnou likvidní pozici má také ministerstvo. Zvolíme jeden, anebo druhý mechanismus," dodal.

Vláda by podle zdroje měla v pátek přijmout nový mechanismus, který jí umožní postavit se za dluhy španělských regionů. Kabinet zřejmě uloží ministerstvu, aby vydalo dluhopisy a výnosy distribuovalo do jednotlivých regionů. Opatření ale bude podléhat přísné podmínce, že budou splněny dříve dohodnuté cíle snižování rozpočtových deficitů a zavádění úsporných opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK