Provozovatelé vodovodů se brání plánu EK na novou regulaci

29.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Plán Evropské komise (EK) na zřízení nové instituce, která by v České republice regulovala vodárenství, narazil na odpor provozovatelů tuzemských vodovodů. Pro radnice by vznik nového regulátora znamenal ztrátu pravomocí v oboru, řekl dnes na tiskové konferenci v rámci kongresu Voda Fórum 2012 předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) František Barák.

Zásadním problémem zřízení nového regulátora podle sdružení je, že regulační instituce by měla převzít současné kompetence měst, a významně tak omezit jejich možnost rozhodování nejen o výši, ale i struktuře cen vodného a stočného, tvrdí SOVAK.

"Navrhovaná forma regulace nemá v ČR ani v zahraničí obdobu. Například Český telekomunikační úřad či Energetický regulační úřad prověřují řádově nižší počet společností," uvedl šéf vodárenského sdružení. "Pokud podlehneme tlaku EK a zavedeme novou regulační instituci, musíme se připravit na armádu úředníků a poradců," dodal Barák.

V tuzemském vodárenství působí kolem 5300 vlastníků vodárenské infrastruktury. Nová instituce by musela podle SOVAK dokázat v závěru roku prověřit kalkulace cen vodného a stočného u všech těchto subjektů.

Ministerstvo životního prostředí navrhuje situaci řešit přesunem kompetencí v oblasti kontroly cen vody z radnic na Energetický regulační úřad.

Barák soudí, že nynější systém regulace českého vodárenství je dostatečný. V součastné době regulace vodárenství spadá do kompetence ministerstva zemědělství, ministerstva životního prostředí a ministerstva financí. Regulace cen vody má na starosti resort financí. Ve svém věstníku stanovuje způsob kalkulace cen vodného a stočného a definuje oprávněné náklady a přiměřený zisk, které se do ceny vody mohou započítat.

Zřízení nové regulační instituce má být v období 2014-2020 pro vodárenství podmínkou pro přístup k evropským dotacím, uvedla s odkazem na informace z Generálního ředitelství pro regionální politiku EK ředitelka odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí Hana Randová. Čeští úředníci o záměru chtějí se zástupci EK dále jednat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK