Repsol chystá velké investice do průzkumu nalezišť ropy

29.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 29. května (ČTK) - Španělská energetická skupina Repsol chystá masivní investice do průzkumu nalezišť ropy a plynu. Počítá s tím aktualizovaná strategie, kterou firma představila investorům. Podnik se chce rychle zotavit z nedávného fiaska v Argentině, kde přišel o kontrolní podíl v těžební společnosti Yacimientos Petrolíferos Fiscales (YPF). Zatím sníží výplatu dividendy a rozprodá nepotřebný majetek.

V příštích čtyřech letech má Repsol v plánu investovat 19,1 miliardy eur (více než 483 miliard Kč). Zhruba 77 procent z této částky má jít na průzkum nalezišť, která firma objevila v poslední době. Zařadí se tak po bok rivalů, jako jsou BP, Shell a Total, kteří také chystají velké investice, aby využili vysokých cen ropy.

Repsol v dubnu utrpěl v Argentině drtivou porážku. Vlastnil tam asi 57 procent akcií v YPF, což je v zemi největší producent ropy. Tamní vláda se ale rozhodla zestátnit 51 procent, takže Repsolu zbyl pouze šestiprocentní podíl, s nímž nemůže nic prosadit. Vláda svůj krok zdůvodnila tím, že Repsol málo investoval, což je důvod, proč stav energetické infrastruktury nedrží krok s růstem argentinské ekonomiky. Firma takové zdůvodnění odmítá a krok Buenos Aires považuje za politický.

Část analytiků se staví skepticky k záměru velkých ropných firem více investovat do těžby. Upozorňují přitom na riziko, že další výdaje firmám nemusí zajistit vyšší zisky, protože u řady projektů klesají marže. Výdaje na těžbu jsou totiž na vzestupu, neboť ropa, kterou lze těžit, často leží v těžko přístupných místech.

Repsol koupil podíl v YPF už v roce 1999, aby rozložil riziko plynoucí z angažovanosti na méně lukrativním trhu zpracování ropy. Repsol očekává, že s pomocí nových investic bude v příštích čtyřech letech schopen zvyšovat těžbu tempem více než sedm procent ročně. Čistý zisk by se měl z loňských 1,7 miliardy eur zvýšit zhruba o 80 procent. Odhady nepočítají s podílem v YPF a berou v úvahu cenu ropy 80 dolarů za barel.

Severomořská ropa Brent se nyní prodává za zhruba 106 dolarů, letos už ale byla i na 120 dolarech. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) je nad 90 dolary. Cena se v poslední době snižuje kvůli obavám, že problémy v eurozóně omezí růst globální ekonomiky, a tím i poptávku po ropě a dalších surovinách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK