Maďarsko nechalo úrokovou sazbu na sedmi procentech

29.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 29. května (ČTK) - Měnový výbor maďarské centrální banky dnes podle očekávání ponechal svou základní úrokovou sazbu beze změny na dosavadních sedmi procentech. Banka chce tímto krokem ochránit forint a trh s dluhopisy před napětím doma i v zahraničí, přestože maďarské ekonomice letos hrozí recese a snížení úrokových sazeb by jí tak pomohlo. Náklady na úvěry v Maďarsku jsou nyní nejvyšší v Evropské unii.

Banka ponechala úroky beze změny již pátý měsíc za sebou. Rozhodnutí očekávalo všech 21 analytiků dotazovaných agenturou Reuters.

Centrální banka nechává vysoké sazby i přes nepříznivé vyhlídky maďarské ekonomiky, aby podporovala kurz forintu v době, kdy se vláda snaží sjednat mezinárodní úvěr na ochranu před případnými finančními potížemi. Většina analytiků předpokládá, že dohoda o pomoci s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a Evropskou unií by mohla ochránit forint a umožnit bance do konce letošního roku snížit úroky na 6,5 procenta a příští rok na šest procent.

Vládá očekává, že zahájí jednání o úvěru příští měsíc. MMF však zatím žádný termín nepotvrdil a uvedl, že bude připraven zahájit jednání s Maďarskem, jakmile země vyřeší některá sporná rozhodnutí z nedávné doby, jako je nový zákon o centrální bance. Parlament by měl hlasovat o změně zákona o centrální bance příští týden, ale není jasné, zda tato změna bude dostatečná pro zahájení jednání.

Bankovní rada České národní banky na počátku května opět ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak již zůstává dva roky na historickém minimu 0,75 procenta. Podle většiny analytiků ponechá ČNB sazby beze změny po celý letošní rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK