EK navrhla Maďarsku odblokovat 495 milionů eur z fondů

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise se dnes rozhodla navrhnout členským státům Evropské unie, aby uvolnily 495 milionů eur Maďarsku. Ty unie této středoevropské zemi takzvaně zmrazila kvůli tomu, že dlouhodobě překračovala povolenou míru rozpočtového deficitu. O peníze měla Budapešť přijít od ledna příštího roku.

O blokování peněz z kohezního fondu, z něhož peníze míří do chudších regionů unie, rozhodli ministři financí zemí EU už v březnu. Už tehdy nicméně uvedli, že pokud Budapešť přistoupí k nápravným opatřením, tak tento bezprecedentní krok zruší.

Evropská komise odhaduje, že letos Maďarsko splní plánovaný schodek deficitu ve výši 2,5 procenta HDP. To znamená, že by byl pod hranicí tří procent, kterou vyžaduje EU.

Komise nicméně dál s Maďarskem povede proceduru pro porušení unijního práva kvůli nadměrným rozpočtovým deficitům, protože je stále poblíž klíčové tříprocentní hranice. Pod ni se navíc dostalo výjimečnými opatřeními, a nikoli pomocí opatření strukturálních. Otázkou tak je, zda budou z dlouhodobějšího pohledu udržitelná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK