Ceny ropy kvůli Španělsku a Číně klesají

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. května (ČTK) - Ceny ropy dnes prudce klesají a ztrácejí více než dva dolary na barel. Důvodem je další posílení obav o budoucnost španělských bank a signály potvrzující, že Čína pro svou ekonomiku neplánuje žádné velké stimulační balíčky.

Cena severomořské roby Brent kolem 16:30 SELČ klesla o 2,88 dolaru na 103,80 dolaru za barel. Cena je nejnižší od prosince a od počátku tohoto měsíce ztrácí již téměř 13 procent, což je zatím nejvyšší propad za dva roky. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 2,41 dolaru na 88,35 dolaru za barel. Od počátku měsíce již klesla o více než 15 procent, nejvíce od konce roku 2008.

Španělsko plánuje brzy vydat nové dluhopisy, kterými chce financovat pomoc problémovým bankám a zadluženým regionům. Náklady na úvěry země se však blíží sedmi procentům, což je hranice, kterou trh považuje za neudržitelnou a jiné země eurozóny musely na této hranici požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Čína, která je hlavním pohonem globálního ekonomického růstu, zřejmě letos neporoste tak rychle, jak se čekalo, což se negativně promítne do poptávky po ropě. Státem podporované noviny dnes uvedly, že vlivní akademici nedoporučují Pekingu agresivní stimulační kroky na podporu zpomalujícího ekonomického růstu.

"Evropská dluhová krize společně s obavami o růst čínské ekonomiky znamenají, že nálada je velmi pesimistická," řekl agentuře Reuters k situaci na trhu obchodník firmy EGL Andy Sommer.

Cenu ropy by mohlo částečně podpořit napětí mezi Íránem a západními zeměmi. Spor o teheránský jaderný program stále není vyřešen a od 1. července vstoupí v platnost embargo Evropské unie na íránskou ropu. Poptávka po ropě ve druhé polovině roku přitom bývá obvykle vyšší.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 103,80 106,68 New York - Nymex WTI červen 88,35 90,76

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK