Akcie v USA kvůli rostoucím obavám o eurozónu dopoledne klesly

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes dopoledne ztratily více než jedno procento. Důvodem jsou rostoucí obavy o vývoj v eurozóně, které přiměly investory prodávat akcie firem z odvětví napojených na ekonomický růst. Nejhůře si vedly energetické společnosti.

Kolem poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones oslabil o 1,15 procenta na 12.436 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,3 procenta na 1315 bodů a index technologického trhu Nasdaq se snížil o 1,2 procenta na 2836 bodů.

Z deseti sektorů indexu S&P 500 vzrostly pouze firmy poskytující komunikační služby. Nejhůře si naopak vedly energetické společnosti, jejichž index ztratil téměř tři procenta kvůli propadu cen ropy.

Výnosy desetiletých státních španělských dluhopisů se blíží k rizikové hranici sedmi procent, na které musely jiné země eurozóny požádat o mezinárodní finanční pomoc. Španělsko chce navzdory růstu nákladů na úvěry vydat nové dluhopisy, aby získalo peníze na pomoc problémovým bankám a regionům. K tomu výnosy desetiletých italských dluhopisů v dnešní aukci poprvé od ledna překonaly hranici šesti procent.

Statistika z USA pak ukázala, že předjednaný prodej starších domů v dubnu nečekaně klesl o 5,5 procenta na nejnižší hodnotu za čtyři měsíce. To může znamenat, že trh s bydlením se stále ještě neodrazil ode dna.

Akcie společnosti Research In Motion, výrobce telefonů BlackBerry, se dopoledne propadly až o téměř devět procent. Firma varovala, že za první čtvrtletí zřejmě vykáže šokující provozní ztrátu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK