USA uvalily cla na dovoz stožárů větrných elektráren z Číny

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. května (ČTK) - Spojené státy dnes uvalily na dovoz čínských ocelových stožárů pro větrné elektrárny předběžná dodatečná cla. Ta mají podle ministerstva obchodu USA kompenzovat údajnou pomoc Pekingu čínským výrobcům. Je to letos už druhý zásah Washingtonu proti čínským dovozům technologií k výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů po uvalení cel na čínské solární panely.

Ministerstvo sdělilo, že podle jeho zjištění dostávají čínští výrobci stožárů vládní subvence. Ty se podle výpočtu úřadu pohybují mezi 13,74 procenta a 26 procenty nákladů jejich produkce. V tomto rozpětí také USA stanovily předběžná cla na produkty od jednotlivých výrobců. Do USA se loni dovezly stožáry větrných elektráren z Číny v hodnotě asi 222 milionů dolarů (4,6 miliardy Kč).

Tento měsíc Spojené státy uvalily na dovoz solárních panelů z Číny antidumpingová cla od 31 do 250 procent údajně proto, že jejich výrobci je prodávali na americkém trhu pod tržní cenou. Už v březnu ministerstvo obchodu stanovilo na dovoz čínských solárních zařízení cla za jejich státní podporu, ta byla ale víceméně kosmetická.

Čína minulý týden podala na USA kvůli vyrovnávacím a antidumpingovým clům, která Washington v poslední době uvalil na dovoz více než dvou desítek čínských produktů, stížnost ke Světové obchodní organizaci (WTO). Týká se cel na 22 výrobků, u nichž je roční objem vývozu do USA celkem asi 7,3 miliardy dolarů a jsou mezi nimi i solární panely a stožáry větrných elektráren. Čína obvinila USA ze zneužívání antidumpingových opatření k ochraně amerických výrobců před konkurencí.

Obchodní spory mezi dvěma největšími ekonomikami světa v poslední době gradují. Nedávno čínské ministerstvo obchodu obvinilo vládu USA ze subvencování šesti projektů obnovitelné energie v rozporu s obchodními pravidly. Obě země vedou rovněž spory o obchod s drůbeží, pneumatikami a dalším zbožím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK