Klenotnictví Graff stáhlo plánovanou emisí akcií v Hongkongu

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Hongkong 31. května (ČTK) - Londýnské luxusní klenotnictví Graff Diamonds ve středu na poslední chvíli stáhlo už téměř dokončenou primární emisi akcií na hongkongské burze. Firma tento krok učinila kvůli nepříznivé situací na trhu, sdělila dnes její mluvčí. Emisí měl Graff získat až miliardu dolarů (přes 20 miliard korun), což by byla letos zatím největší primární emise na asijském trhu.

Graff byl v závěrečné fázi příprav a tento týden měl stanovit upisovací cenu, což je poslední krok před debutem na burze. Ve středu ale globální akciové trhy kvůli rostoucím obavám z eskalace dluhové krize v eurozóně prudce klesly a nálada na burzách zřejmě zůstane špatná i v dalších dnech.

Index hongkongské burzy ve středu spadl o téměř dvě procenta. Akcie v Evropě a USA oslabily o více než jedno procento.

Někteří analytici a manažeři investičních fondů také začali zpochybňovat vyhlídky firmy a její předpokládanou tržní hodnotu s odkazem na útlum výdajů za luxusní zboží v Číně. Navíc náladu investorů vůči primárním emisím podkopala nepovedená emise akcií dominantní světové sociální sítě Facebook před necelými dvěma týdny.

Klenotnictví Graff, známo svými obřími a vzácnými diamanty, podobně jako další firmy na trhu luxusního zboží spoléhá ohledně budoucího růstu hlavně na asijské miliardáře. Vstupem na hongkongskou burzu by si firma vytvořila základnu přímo na jejich zápraží, uvedla agentura Reuters.

hp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK