AČP: Dozor nad loteriemi začal pokutovat turnaje v pokeru

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. května (ČTK) - Stát začal pokutovat turnaje v pokeru. V úterý Finanční úřad v Olomouci uložil pokutu 40.000 Kč za pořádání pokerového turnaje pro deset, respektive 12 lidí v Přerově a Uničově. ČTK o tom dnes informovala Asociace českého pokeru, podle které je postih protiprávní. Trvá na tom, že poker není hazard, ale dovednostní hra.

Asociace se proti rozhodnutí FÚ Olomouc v zákonné lhůtě odvolá a je připravena toto údajně protiprávní postihování turnajů v pokeru řešit až u Ústavního soudu. "Nadále trváme na tom, že turnaje v pokeru nespadají pod zákonnou definici loterie nebo podobné hry uvedené v ustanovení loterijního zákona, a tudíž neexistuje žádná povinnost, aby jejich provozovatel předkládal povolení ministerstva financí a jejich provozování se řídilo ustanoveními loterijního zákona," uvedla asociace.

Podle nové legislativy platné od ledna poker patří k hazardu. Ministerstvo financí tedy požaduje odvádění dávek z této hry. Organizátor pokerového turnaje musí mít nyní podle zákona loterijní licenci, kterou získá až po složení dvacetimilionové jistiny.

Poker podle asociace nesplňuje základní charakteristický znak hazardní hry, nerozhoduje v něm totiž náhoda a předem neznámá okolnost. Celý spor zřejmě bude muset rozhodnout soud. Soudy již přiznaly pokeru dovednostní status v řadě zemí. V Evropě to bylo například ve Francii a Švédsku, kde státní orgány nejdříve také přistupovaly vůči pokeru jako k hazardu.

Asociace upozornila na to, že pokus o zpřesnění zákonných ustanovení se objevuje v návrhu nového herního zákona, který stanoví, že u tohoto druhu her se na výsledku hry vedle náhody mohou podílet také dovednosti či znalosti účastníka sázkové hry. Z toho prý jasně vyplývá, že si MF uvědomuje, že současné znění zákona se na hru typu pokerových turnajů nedá aplikovat. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

V ČR se první pokerový turnaj konal v roce 2001, velký rozmach ale zažil až o pět let později. Od konce 90. let se těžiště pokerových bitev postupně přesouvá na internet. Z internetových turnajů s nízkým startovným pak nejúspěšnější hráči mohou proniknout až do samotného živého finále WSOP. Loni v listopadu v něm zaznamenal český poker výrazný úspěch. Martin Staszko z Třince se ve finále pokerové Světové série v Las Vegas umístil na druhém místě a získal zhruba 98 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK