Ceny ropy po statistice z USA a Indie klesly o více než dolar

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. května (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračují v poklesu a londýnská ropa Brent se blíží ke 102 USD za barel. Důvodem jsou slabé statistické údaje z USA a Indie, které vzhledem k situaci v eurozóně zvýšily mezi investory obavy o další růst globální ekonomiky a poptávky po ropě. Ceny jsou nyní na nejlepší cestě vykázat nejvyšší měsíční procentní pokles za dva roky.

Cena severomořské roby Brent kolem 16:30 SELČ klesla o 1,28 dolaru na 102,19 dolaru za barel, když během dne se propadla až na 102,07 USD nejníže za sedm měsíců. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,08 dolaru na 86,74 dolaru za barel.

Americká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí pomaleji, než se čekalo. Hrubý domácí produkt po revizi stoupl o 1,9 procenta místo původně uváděných 2,2 procenta. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti pak v uplynulém týdnu rostl již čtvrtý týden za sebou a podnikatelská aktivita v oblasti Středozápadu zpomalila a zaostala za odhady analytiků.

Tempo růstu indické ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalilo na 5,3 procenta a bylo nejnižší za devět let. Mohl za to hlavně zpracovatelský sektor. Indie byla v poslední době jedním z hlavních pohonů růstu poptávky po energii.

Náladu na trhu nadále ovlivňuje krize v eurozóně, jejíž vyřešení je v nedohlednu. Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi dnes varoval, že ECB nemůže vyplnit vakuum, které vzniklo nečinností vlád členských zemí. Španělská vláda také zatím nevyjasnila, jak plánuje financovat záchranu čtvrté největší banky v zemi, která potřebuje 23,5 miliardy eur (606,3 miliardy Kč), napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 102,19 103,47 New York - Nymex WTI červen 86,74 87,82

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK