Aktivita v čínském průmyslu v květnu citelně ochladla

01.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 1. června (ČTK) - Růst čínské ekonomiky zřejmě dál zpomaluje. Ukazují to čerstvá data o vývoji aktivity v tamním průmyslu, který je pro vývoj hospodářství klíčový. Index, který sestavují státní úřady, klesl na 50,4 bodu a jen těsně se drží v růstovém pásmu. Samostatné měření, které provádí banka HSBC, už ale ukazuje na útlum aktivity. Znamenalo by to, že poptávka klesá rychleji, než se čekalo.

Propad indexu je výraznější než v jiných měsících. Ještě v dubnu byl oficiální index na 53,3 bodu. Pokud je index nad 50 body, signalizuje to růst aktivity. Pokud by ale klesl pod 50 hranicí bodů, znamenalo by to, že aktivita klesá.

Na rozdíl od většiny západních zemí, kde je hospodářský růst převážně výsledkem aktivity ve službách, v Číně hospodářský růst zajišťuje hlavně průmyslová výroba. Oficiální index nákupních manažerů pokrývá situaci v největších podnicích, kde má často hlavní slovo stát.

Květnová hodnota indexu je nejslabší v letošním roce a zaostala i za odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že index klesne pouze na 52,2 bodu. V dubnu byl nicméně index nejvýše za více než rok. Slábnoucí aktivita by podle analytiků mohla čínské úřady přimět k další podpoře ekonomiky.

Aktivitu v čínském průmyslu sledují i soukromé organizace, nejznámější je zmíněná mezinárodní banka HSBC. Tu zajímá hlavně situace v menších firmách, které jsou většinou soukromé. Index aktivity, který sestavuje HSBC, za květen klesl na 48,4 z dubnových 49,3 bodu. Pod hranicí 50 bodů, tedy v pásmu útlumu, je nepřetržitě sedm měsíců. Dílčí index zaměstnanosti přitom spadl nejníže od března 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK