Aktivita v průmyslu eurozóny v květnu pokračovala v poklesu

01.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. června (ČTK) - Aktivita ve zpracovatelském průmyslu v eurozóně v květnu pokračovala v poklesu, a to už desátým měsícem v řadě. Ukázal to index, který sestavuje organizace Markit Economics a jehož hodnota klesla na 45,1 z dubnových 45,9 bodu. Dostala se tak nejníže od poloviny roku 2009. Na ekonomiku tak zřejmě doléhají problémy v důsledku prohlubující se krize v eurozóně.

Pokud je index nad 50 body, signalizuje to růst aktivity. Pokud se sníží pod 50 bodů, znamená to, že aktivita klesá. Předběžná data naznačovala, že index klesne na rovných 45 bodů.

Evropské firmy kvůli nejistým vyhlídkám omezují výdaje a přijímají i méně zaměstnanců. Důvěra v ekonomiku eurozóny v květnu klesla víc, než se čekalo a mezi průmyslníky je nejníže za poslední více než dva roky. Naopak míra nezaměstnanosti je na rekordních 11 procentech.

Ve Španělsku index nákupních manažerů spadl na 42 bodů, zatímco v dubnu byl na 43,5 procenta. Naopak v Řecku index vzrostl na osmiměsíční maximum 43,1 bodu z dubnových 40,7 bodu. Zůstává tedy ve fázi silného útlumu, jenž se ale teď trochu zmírnil.

Mimo eurozónu není situace o nic lepší. Index pro Velkou Británii klesl na tříleté minimum 45,9 z dubnových 50,2 bodu a vede si mnohem hůř, než se čekalo. Analytici sice s poklesem pod klíčovou hranici 50 bodů počítali, domnívali se ale, že index klesne pouze na 49,8 bodu. Index pro Švédsko se snížil na 49 z dubnových 50,2 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK