Ropa začala týden novým propadem, cena Brentu na 97 USD

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy začaly týden dalším propadem na nová mnohaměsíční minima a severomořská ropa Brent po pátečním prolétnutí hranicí 100 dolarů sestoupila v Asii na 97 dolarů za barel, nejníže od počátku loňského roku. Ropný trh zůstává pod vlivem pátečních nepříznivých údajů z ekonomiky USA a Číny.

 

Cena Brentu v 6:43 SELČ klesla proti pátku o 1,37 dolaru na 97,06 dolaru za barel, nové minimum od ledna 2011. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o téměř dolar a půl na 81,80 dolaru a sestoupila až na 81,59 USD, minimum od loňského října. V pátek ceny obou druhů ropy ztratily přes tři dolary a za celý květen zaznamenaly nejhlubší pokles od prosince 2008.

Páteční údaje ukázaly výrazný pokles tvorby pracovních míst v americké ekonomice a první vzestup míry nezaměstnanosti za téměř rok. K obavám z oslabení poptávky po energii přispěly i statistiky z Číny, podle nichž aktivita v tamním zpracovatelském průmyslu v květnu prudce ochladla.

"Trh zpracovává všechny ty špatné údaje z minulého týdne," řekl agentuře Reuters Tony Nunan z japonské obchodní společnosti Mitsubishi Corp. Podle něj se po snadném prolomení silné psychologické hranice 100 dolarů u Brentu se může propad ropy v rámci globálního výprodeje rizikových aktiv ještě zrychlit.

Ceny ropy se kvůli eskalujícím problémům v eurozóně a známkám zpomalení růstu v Číně i v USA snižují už několik měsíců a květen byl dosavadním vyvrcholením tohoto trendu. Na počátku roku přitom cena Brentu kvůli napětí mezi Íránem a západem vystoupila až na zhruba 127 dolarů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 97,06 98,43 New York - Nymex WTI červenec 81,80 83,23

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK