Japonské akcie zrychlily propad, širší index na minimu za 28 let

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. června (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden zrychleným propadem a jejich širší index sestoupil na minimum za téměř tři desetiletí. Tokijská burza je stejně jako ostatní globální trhy pod vlivem nepříznivých zpráv z americké a čínské ekonomiky, které se přidaly k obavám investorů z eskalující dluhové krize v eurozóně.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o o 1,7 procenta na 8295,63 bodu a je nejníže za zhruba šest měsíců. Širší index Topix se propadl o 1,9 procenta na 695,51 bodu, minimum od konce roku 1983. Minulý týden klesl Topic devátý týden po sobě,což byla jeho nejdelší série ztrát od roku 1975.

Japonský trh je pod vlivem pátečních údajů z USA a Číny. V americké ekonomice nastal minulý měsíc výrazný pokles tvorby pracovních míst a první vzestup míry nezaměstnanosti za téměř rok. Nové statistiky z Číny ukázaly za květen výrazné zpomalení průmyslové aktivity. Spolu s prohlubující se krizí eurozóny to vede k odchodu investorů od rizikových aktiv jako akcií, komodit a slabších měn.

"Investiční nálada je velmi slabá a je možná další vlna prodejů," řekl agentuře Reuters Hisao Macuura z banky Nomura. Podle něj jsou sice nynější ceny atraktivní k nákupům, investoři ale prozatím kupovat nechtějí.

Akcie předního japonského výrobce spotřební elektroniky Sony dnes klesly pod hranici 1000 jenů, což se podle agentury AP stalo poprvé od roku 1980. Více než tři procenta ztratily akcie společnosti Canon a automobilek Toyota, Nissan, Honda a Mazda.

Na asijských devizových trzích euro po pátečním oživení mírně oslabilo a začalo se vracet k blízkosti téměř dvouletého minima k dolaru. Evropskou měnu oslabuje již déle strach z dluhové krize v měnové unii a jakožto rizikovější měně jí neprospívají ani špatné zprávy z globální ekonomiky.

Euro vůči dolaru ke konci tokijského obchodování kleslo o 0,3 procenta na 1,2400 USD. V pátek dopoledne před svým prudkým oživením kleslo až na 1,2288 USD, minimum od června 2010. Vůči japonskému jenu evropská měna naopak zpevnila o 0,2 procenta na 96,95 JPY. Dolarů proti jenu posílil stejným tempem na 78,17 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK