Co týden dal?

13.02.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jako každý pátek, tak i tento Vám přinášíme nejdůležitější přehled událostí u nás, ve světě a na našem serveru. Jak se tedy tento týden vyvíjel? O kolik u nás stoupla inflace a nezaměstnanost? Vydají se nové vládní dluhopisy?

Posledních 7 dní u nás

První den v uplynulém týdnu oznámilo Ministerstvo práce a sociálních věcí údaje o lednové míře registrované nezaměstnanosti. Ta je vyšší o 0,5% oproti poslednímu měsíci minulého roku. Vyšplhala se tak na 10,8%.

Ve stejný den oznámil Český statistický úřad růst spotřebitelských cen, které v lednu stouply o 1,8%. Tento růst je ovlivněn úpravami ve spotřebních daních a DPH. Dle analytiků skončilo roční období s téměř nulovým nárůstem cen v obchodech a inflace se vrací k normálu. Centrální banka však asi vyčká do druhého pololetí se zpřísněním měnové politiky.

České vládě zamítla Poslanecká sněmovna ve čtvrtek plán na vydání dluhopisů za 103,6 miliardy korun. Dle Ministerstva financí zamítnutí neohrožuje zveřejněný kalendář pro vydávání státních dluhopisů, které měly pokrýt většinu letošního rozpočtového schodku ve výši 115 miliard korun.

Posledních 7 dní ve světě

V úterý odpoledne se dolar pohyboval na měsíčním minimu k euru a jedenáctiletém dnu k libře. Díky víkendovému varování skupiny G7 o nadměrném výkyvu kurzů dolaru se trh k této měně i nadále staví pesimisticky.

V úterý byl také ve Francii schválen návrh zákona, který zakazuje používání náboženských symbolů ve státních školách. Dolní komora parlamentu se tak snaží vytlačit ze tříd napětí mezi muslimy a židy. Bylo tedy rozhodnut zákaz nošení muslimských šátků i židovských čepiček a instalace velkých křížů ve státních školách. Žáci, kteří budou i nadále na tradicích trvat, bude hrozit vyloučení ze školy. Zákon teď poputuje do Senátu a pak znovu zpět do Národního shromáždění.

Ve čtvrtek posílila slovenská koruna na historické maximum 40,4 za Euro. Slovenská měna je povzbuzována silným ekonomickým růstem a očekáváním mohutného přílivu zahraničních investic po vstupu do EU.

Posledních 7 dní na našem serveru

Během tohoto týdne jsem pro Vás v sekci leasing a splátky zaktualizovali seznam všech splátkových společností a leasingových společností, které patří do ALS. 

Tento týden jsme pro Vás v sekci Bankovnictví zaktualizovali veškeré informace o nabídkách tuzemských bank pro podnikatele a právnické osoby a poplatcích, které si banky účtují za své služby. Pokud i vy podnikáte a hledáte nejlepší účet pro vaše firemní finance, tento seznam Vám určitě při výběru pomůže.

Hledáte kontakty na pojišťovací makléře? V sekci Pojištění jsme pro vás zaktualizovali seznam kontaktů na pojistné makléře sdružené v AČPM a KOPM.
 
Od letošního roku dochází ke změně při odečtu zaplaceného pojistného na životní pojištění od základu daně. Pokud této možnosti využíváte, podívejte se, jak se situace změní pro pojistné zaplacené v roce 2004.
 
Hledáte možnost výhodné investice? Na stránce Hypoteční zástavní listy (HZL) se dovíte nejen, co to jsou HZL a jaké výhody mají, ale nejdete zde také zaktualizovanou tabulku s jejich přehledem dle BCPP, a.s.

V sekci Kapitálový trh jsme pro Vás připravili novou anketní otázku: "Je pro vaši práci důležité agenturní zpravodajství Reuters?"

10 nových zpráv denně a desítku nových statistických čísel najdete jedině na stránkách Kapitálový trh a Ekonomika!

V sekci DANĚ na vás čeká zbrusu nový a podrobný "Mzdový kalkulátor" pro výpočet vaší čisté mzdy. Můžete v něm zadávat položka jak pro měšíční výpočet vaší mzdy, tak i položky pro roční zůčtování.
 
Připravili jsme pro Vás aktuální daňová přiznání ke stažení. Již nyní si můžete zdarma stáhnout a vyplnit tyto formuláře daňových přiznání:

"Přiznání k dani z příjmu fyzických osob, TYP A" (+ Pokyny k vyplnění),
"Přiznání k dani z příjmu fyzických osob, TYP B" (+ Pokyny k vyplnění),
"Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků a o sražených zálohách na daň",
"Přiznání k dani z příjmu právnických osob" (+ Pokyny k vyplnění),
"Přiznání k silniční dani" (+ Pokyny k vyplnění),
"Přehled za rok 2003 o příjmech a výdajích ze samostatně výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistném pro zdravotní pojišťovny",
"Přehled za rok 2003 o příjmech a výdajích ze samostatně výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistném pro MSSZ nebo OSSZ",
a další.

On-line prodej

V našem prodejním centru stále trvá velmi výhodná nabídka pro sjednání penzijního připojištění. Jako prémii za on-line uzavření od nás získáte finanční prémii ve výši jednoho měsíčního příspěvku.

Před odjezdem na hory se můžete naším prostřednictvím pojistit opravdu na poslední chvíli. Například ČPP nabízí on-line sjednání cestovního pojištění od následujícího dne a to i po skončení otevírací doby běžných kamenných poboček.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají do poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát  se dotaz týká leasingu: Snad pomůže i Vám …

"Porovnání pořízení majetku formou finančního leasingu pomocí úvěru."

Pan Petr Švéda ze společnosti Böhm & partner a.s. odpovídá:

"Dobrý den, pořízení nějakého majetku (např. automobilu) formou leasingu má oproti úvěru či nákupu za hotové určité výhody, ale samozřejmě naopak i řadu nevýhod..."


Nevíte-li si s něčím rady, napište nám. Dotaz jednoduše vložte do příslušné sekce na poradna.finance.cz.

Anketa

Během celého týdne jste mohli odpovídat na naší otázku: „Má Američan s českými předky John Kerry šanci porazit ve volbách George Bushe?“.
Celých 56% našich čtenářů si myslí, že ano, zatímco pouhých 10% se přiklání k odpovědi ne. Zbylých 34% čtenářů volby v USA nezajímají.

 


Ano
Ne
Volby v USA mě nezajímají

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU