ÚOHS loni za chyby v zakázkách uložil pokuty za téměř 30 mil.

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni za chyby při zadávání veřejných zakázek uložil pokuty téměř za 30 milionů korun. Je to skoro třikrát více než v roce 2010. Uložil 89 pokut, o rok dříve bylo těchto případů 60. Vyplývá to ze statistik, které má ČTK k dispozici.

 

ÚOHS v minulosti opakovaně uváděl, že se pokuty za porušení zákona o veřejných zakázkách budou zvyšovat. Loni například sankcionoval půlmilionovou pokutou Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a.s. v tendru na vybavení a propojení rentgenových pracovišť nemocnic kraje. Stejnou pokutu dostalo i Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra za uzavření smlouvy na praní prádla a chemické čištění prádla bez zadávacího řízení.

Antimonopolní úřad dostává každoročně stále více podnětů. Loni jich bylo 604, což je asi o sto více než v roce 2010. Více něž polovina podnětů se týkala možných kartelových dohod při zadávání veřejných zakázek.

ÚOHS loni zahájil celkem 530 správních řízení, v roce 2010 jich bylo 425. Úřad uváděl, že počet tendrů, které bude muset přezkoumávat, se ještě zvýší. ÚOHS proto nabral několik desítek nových zaměstnanců. Souvisí to se změnami zákona, které vstoupily v platnost letos.

Zadávání veřejných zakázek se od 1. dubna řídí novými pravidly, platí novela zákona o veřejných zakázkách. Vláda si od novely slibuje omezení korupce a transparentnější vynakládání peněz daňových poplatníků. Vítězné firmy musejí nově například zveřejnit subdodavatele, kteří dostanou přes deset procent z ceny zakázky. Snižuje se limit pro zakázky, které podléhají zákonu.

Firmy, které tendry u ÚOHS napadají, loni složily kauce 27 milionů korun. Do státního rozpočtu z této částky propadlo pět milionů.

Uložené pokuty a zahájená správní řízení ÚOHS: Rok 2009 2010 2011 Pokuty v mil. korun 4,0 11,2 28,8 Počet zahájených řízení 309 425 530

Zdroj: ÚOHS

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK