Via Chem Group, a.s chce získat Novácke chemické závody

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. června (ČTK) - Společnost Via Chem Group, a.s., která je akcionářem zkrachovalé ústecké chemičky Setuza, chce koupit Novácke chemické závody, a.s. v konkurzu. Případ začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Dnes o tom vydal oznámení na svém webu.

ÚOHS zahájil správní řízení 30. května. Rozhodnout by měl do měsíce. Podle oznámení, které dnes zveřejnil, má Via Chem nabýt Novácke chemické závody v konkurzu. ÚOHS bude posuzovat zejména chemickou výrobu, především v oblasti výroby a prodeje výrobků na bázi chloru, karbidu vápníku a technických plynů a polyvinylchloridu a produktů jeho zpracování.

Via Chem Group (VCHG) je akcionářem zkrachovalé ústecké chemičky Setuza. Městský soud v Praze v březnu firmě zakázal nakládat s majetkem. Vyhověl tak návrhu Calpit Consultants Corp. (CCC), která má ve Via Chem Group padesátiprocentní podíl a vede několik soudních sporů týkajících se vlastnictví společnosti.

Loni na konci října Vrchní soud v Praze potvrdil padesátiprocentní podíl společnosti CCC ve Via Chem Group. Ředitel CCC Babej-Kmec už dříve uvedl, že se chystá svůj podíl ve Via Chem Group prodat, vedení Via Chem Group oponuje, že tento balík akcií nevlastní. Via Chem Group údajně kontroluje kontroverzní podnikatel Petr Sisák. Firma s médii nekomunikuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK