Sentix: Nálada investorů v eurozóně je nejníže za tři roky

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nálada investorů v eurozóně klesla v červnu již třetí měsíc za sebou a ocitla se nejníže za více než tři roky. Může za to zpomalení růstu v Německu, které bylo dlouhou dobu hlavním pohonem regionu a dařilo se mu bránit prohlubování recese v eurozóně. Index nálady investorů v eurozóně sestavovaný výzkumnou skupinou Sentix se snížil v červnu na minus 28,9 bodu, což je nejnižší hodnota od května 2009.

 

Výsledky jsou však o něco lepší, než průměrný odhad analytiků dotazovaných agenturou Reuters, který počítal se snížením indexu na minus 29,5 bodu. Odhady analytiků se pohybovaly v rozmezí od minus 35 bodů do minus 27,5 bodu.

"Eurozóna se stává globálním problémem," uvedla výzkumná skupina Sentix v prohlášení. "Recese v eurozóně se prohlubuje. Dokonce motor růstu zadrhává," dodala.

Německá ekonomika rostla od počátku dluhové krize a její růst byl v kontrastu s recesí v dalších zemích regionu. Největší evropská ekonomika však v poslední době vysílá signály, že již přestává být imunní vůči krizi. Nálada německých podnikatelů se v květnu zhoršila a zpracovatelský sektor klesl.

Dílčí index hodnotící současné podmínky v eurozóně klesl na minus 35 bodů z minus 31,5 bodu. Index očekávání se zhoršil na minus 22,5 bodu z minus 17,3 bodu v předchozím měsíci.

Index nálady pro Německo se v červnu proti předchozímu měsíci snížil o 6,9 bodu na 9,1 bodu, hlavně kvůli zhoršení očekávání dalšího vývoje. Dílčí index očekávání pro Německo klesl třetí měsíc za sebou, a to na minus 14 bodů z květnových minus 5,8 bodu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK