Skupina G20 bude jednat o krizi v Evropě, řekl kanadský ministr

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 4. června (ČTK) - Ministři financí skupiny klíčových zemí světa G20 budou v úterý jednat o dluhové krizi v Evropě. Na dotaz novinářů to dnes řekl kanadský ministr financí Jim Flaherty. Vzápětí se má podle něj o krizi jednat i v rámci užší skupiny hlavních průmyslových zemí G7. Kanada už dala v minulých dnech najevo, že pokud se dluhová krize v eurozóně bude dál šířit, mohla by dopady pocítit i Kanada.

"Diskuse už vedu, zítra (v úterý) ráno budou další a následně budeme jednat s kolegy z G7," potvrdil Flaherty na dotaz novinářů, zda je nynější krize tématem pro jednání G20. "Do těch diskusí jsou zapojeni také členové některých mimoevropských zemí G20," dodal s tím, že obavy z dopadů krize v eurozóně jsou znát po celém světě.

Flaherty podle agentury Reuters řekl, že řada zemí se obává dopadů, které na ně může mít bankovní krize. Ta v posledních týdnech situaci v eurozóně citelně zhoršila. Žádné podrobnosti ale Flaherty nesdělil, takže není jasné, s kým už jednal a jaký by mohl být výsledek následných jednání. Lídři zemí G20 budou 18. a 19. června jednat v Mexiku a situace v Evropě bude asi hlavním tématem diskusí.

Finanční trhy v Asii a v Evropě dnes zažily další silné otřesy, v nichž se odrážely jak potíže v eurozóně, tak známky hospodářského útlumu v Číně a ve Spojených státech. Nepříznivá statistika vyvolává obavy, že vyhlídky globální ekonomiky se zhorší ještě víc.

Flaherty rovněž řekl, že kanadská ekonomika je ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi v relativně dobré kondici. Připouští ale, že údaje z trhu práce z posledních měsíců ukazují na určité potíže.

"Skutečným důvodem k obavám je teď samozřejmě Evropa, respektive potíže v některých evropských bankách," řekl Flaherty a dodal, že jde hlavně o problém podkapitalizovaných bank. Některé země v eurozóně podle ministra pořád ještě neudělaly dost, aby otázku podkapitalizovaných bank vyřešily a vybudovaly adekvátní rezervy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK