Pražské akcie po třech poklesech v řadě dnes posílily

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza po třech poklesech v řadě začala nový týden posílením. Závěrečný hlavní index PX získal 0,55 procenta na 863,9 bodu. Nejvíce stouply akcie Erste Group Bank a těžařské firmy NWR. Největší ztráty dnes naopak utrpěly akcie technologické společnosti KIT ditigal a tabákové společnosti Philip Morris ČR, vyplývá z výsledků burzy.

 

"Po prudkých pátečních výprodejích nalezly západoevropské burzy alespoň určitou podporu kupců, když investoři spekulovali, že do řešení evropské dluhové krize by se mohla vložit EU nebo Evropská centrální banka. Spekulace o tom, že evropských záchranný ESM by mohl být využit na pomoc evropským bankám, pomohl i pražským bankovním titulům," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Nejvíce k růstu pražské burzy podle Josefa Němého z Komerční banky přispěly akcie Erste Bank, které posílily o 2,53 procenta na 365 korun. Mírným růstem přispěla k posílení indexu i Komerční banka, když její akcie stouply o 0,16 procenta na 3111 korun.

Po předchozích propadech se dnes zotavily akcie NWR a vrátily se tak nad 90 korun za kus, upozornil Němý. Titul uzavíral výše o 2,01 procent na 91,30 koruny.

Ostatní velké emise již přidaly jen několik desetin procenta a akcie operátora Telefonica dokonce mírně oslabila, a to o 0,24 procenta na 380 korun.

Nejvíce dnes ztrácely cenné papíry KITD, seanci uzavíraly levnější o 7,64 procenta na 57,54 koruny. Ztrátou 3,96 procenta na 10.900 korun se mezi poražené zařadily také akcie Philip Morris, které ovšem podle Němého trpí velmi nízkou likviditou.

Hodně kolísavé dnes byly akcie mediální společnosti CME, které ráno nakrátko propadly téměř o čtyři procenta, zatímco odpoledne rostly téměř o šest procent, poznamenal Němý. Obchodování však titul uzavíral silnější už jen o 0,38 procenta na 118,65 korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK